Când suntem mici, în mediile noastre familial, ne putem confrunta cu tot felul de disfuncţionalităţi din partea adulţilor: alcoolism, dependență de droguri, jocuri psihologice, tulburări sexuale, incest, violență, dependență sau habotnicie religioasă, agresiuni verbale şi fizice, maladii psihice, tulburări alimentare, divorţuri, evenimente traumatizante sau chiar moartea unuia dintre părinţi. Pentru a supravieţui, unii dintre noi am crezut că suntem obligaţi să ne asemănăm cu sexul opus, pentru a satisface o dorinţă parentală, preluând din responsabilităţile adultului prea devreme pentru vârsta noastră, lucru care ne marchează întreaga existenţă. Şi ascultăm propoziţii care, pentru adulţi sunt fără importanţă, dar care provoacă îndoială, induc teamă, respingere, vină etc. Însă nu este necesar ca mediul familial în care am trăit să fie atât de disfuncțional cum am spus mai sus pentru a ne fi alterată dezvoltarea fizică şi psihologică. Părinţii care sunt puţin disponibili, care nu îşi manifestă afecţiunea, nu se exprimă, prizonieri ai prejudecăţilor, ne conduc spre crearea unei idei fantasmatice asupra unei lumi lipsite de căldură, văzută ca fiind periculoasă, ostilă şi în care trebuie să te lupţi ca să supravieţuieşti. Pentru a regăsi atitudinile sănătoase, este necesar să devenim conştienţi de vocile interne şi de credinţele care ne guvernează şi care ne închid într-o închisoare lăuntrică, ne împiedică să fim noi înşine şi să ne satisfacem nevoile care contează cu adevărat pentru noi. Să-ţi revendici atitudinile sănătoase pentru tine, înseamnă să renaşti cu o nouă identitate. Înseamnă accederea la autonomie, alegere, decizie, grijă faţă de sine, autorealizare, construire a propriei vieţi. Mai jos sunt cele 10 atitudini sanatoase in care se reflecta nevoile noastre fundamentale, conform lui Daniel Casriel, psihiatru si psihanalist american ce a trait intre anii 1924-1983.
1. EU EXIST
“Eu exist” este diferit de “Eu supravieţuiesc”. “Eu exist” semnifică: locul meu este aici, ocup spaţiul meu, aduc o contribuţie la valoarea lumii, lumea devine un loc mai bun de trăit pentru că eu exist.
2. ÎMI ASCULT NEVOILE
Este baza fundamentală a terapiei, a consilierii, a dezvoltării personale. Dacă nu pot accepta faptul că am nevoi, nu mă accept pe mine. Nevoia este o plăcere, nu o povară. Împărtăşirea nevoilor este cel mai frumos cadou pe care îl putem oferi altora. Neacceptându-ne nevoile, începem să trăim o viaţă tare nefericită şi cu multe probleme.
3. AM DREPTUL
Am dreptul de a fie eu, de a avea atitudini specifice, de a fi sănătos, fără a cere permisiunea cuiva.
4. EU SIMT
Am dreptul să am emoţii şi să le exprim. Ele nu îi vor răni pe oamenii din jurul meu şi nici pe mine, iar dacă le împărtăşesc, este o onoare pentru celălalt. Nu am nevoie nici să le ascund şi nici să le reprim.
5. EU SUNT EU
Este în regulă să fiu ceea ce sunt, să îmi urmez propriul drum, în loc să fiu ceea ce şi-ar dori mama, tată, soţia, copii mei sau alţii. Este OK să fiu diferit de alţii, la fel cum este OK să seamăn cu alţii.
6. MERIT SĂ FIU IUBIT
Merit şi am dreptul să fiu iubit aşa cum sunt. Nu am nevoie să mă schimb sau să fac anumite lucruri pentru a fi iubit. Şi dacă voi nu mă iubiţi, asta spune ceva despre gusturile voastre, nu despre mine. Nu este necesar ca toată lumea să mă iubească. Eu sunt cea mai gustoasă îngheţata de ciocolată din lume. Vă spun “mâncaţi-mă” şi voi răspundeţi “îmi pare rău, mie nu-mi place decât îngheţata de vanilie”. Îmi spuneţi ceva despre voi, ceea ce nu schimbă faptul că eu sunt cea mai gustoasă îngheţata de ciocolată din lume.
7. SUNT SUFICIENT DE BUN
Accept că sunt OK, chiar dacă nu sunt perfect. Nu am nevoie să mă compar cu altcineva. Şi, în plus, m-am născut ca să fiu fericit, nu perfect.
8. SUNT PUTERNIC
Nu sunt nici fără scăpare şi nici fără speranţă. Ştiu să preiau conducerea asupra nevoilor şi sentimentelor mele, să obţin ceea ce am nevoie şi să mă protejez.
9. SUNT RESPONSABIL DE MINE, NU DE TINE
Asta înseamnă că sunt responsabil de mine, nu de voi. EU sunt responsabil de mine, voi NU sunteţi. Nevoile mele sunt responsabilitatea mea şi nu mă aştept ca voi să îmi citiţi gândurile ca să aflaţi ce anume îmi doresc sau să încercaţi să îmi ghiciţi dorinţele, fără ca eu să vă cer asta. Sunt responsabil FAŢĂ de alţii, nu sunt responsabil DE alţii. Este OK să am dorinţa de a primi fără să cer, dar nu este OK să fiu trist că nu am primit ceea ce nu am cerut.
10. EU, ÎN PRIMUL RÂND
Ceea ce nu înseamnă doar eu, ci faptul că ceea ce fac, fac pentru mine, nu pentru voi şi nici împotriva voastră. Şi nu este responsabilitatea mea, dacă voi sunteţi sau nu de acord cu asta.
1 Comment
[…] știu deja ce spun. alice miller, pe care o datorez ca atât de multe, însemnat de multe altele mariei, vorbește în cărțile sale despre abuzul psihologic al părinților și, până la ea, credeam […]